Oj, här finns mycket att grotta ner sig i. Men vi börjar med att det heter inte gramvikt på papper, det heter ytvikt.. men det står ju gram... ja, det gör det för att... papperets ytvikt mäts i gram per km2, dvs vikten av ett 1 km2 stort papper.
Att välja rätt papper för trycksaker kan kännas som en djungel, men det behöver inte vara så komplicerat! Oavsett om du trycker broschyrer, visitkort eller affischer, är det viktigt att förstå några grundläggande egenskaper hos papper – som ytvikt, tjocklek och hur miljövänliga alternativen fungerar. Här förklarar vi på ett enkelt sätt vad du bör tänka på när du väljer papper för ditt nästa tryckprojekt.
Ytvikt – Vad betyder det egentligen?
Ytvikt, eller grammatur, är en av de viktigaste faktorerna när du väljer papper för tryck. Det handlar om hur tungt papperet är, och det mäts i gram per kvadratmeter (g/m²). Ju högre siffra, desto tyngre och tjockare är papperet.
80–100 g/m²: Vanligt papper för utskrifter, som vanligt skrivarpapper.
120–170 g/m²: Används ofta för broschyrer och enklare foldrar. Lite tyngre och många säger lite lyxigare känsla.
200–300 g/m²: Perfekt för visitkort, vykort, inbjudningar, småskyltar och även tryck som ska kännas lite mer exklusiva.
Så, ju högre ytvikt, desto mer robust känns ditt tryck, men det påverkar även kostnaden, eftersom tyngre papper är dyrare att producera och frakta.
Miljövänliga papper – Ett viktigt val för både dig och planeten
Idag är det många som tänker på hållbarhet när det gäller papper, och det finns många miljövänliga alternativ att välja på. Papper tillverkat av återvunnet material eller papper som är certifierat av organisationer som FSC (Forest Stewardship Council) är bra val om du vill minska din miljöpåverkan.
Återvunnet papper: Görs av papper som redan använts och samlats in för att tillverkas om. Bra för miljön, eftersom det sparar på träd och vatten.
FSC-certifierat papper: Säkerställer att papperet kommer från skogar som sköts på ett hållbart sätt. Att välja FSC-märkt papper betyder att du stödjer ansvarsfullt skogsbruk.
Miljövänligt papper är inte bara bra för planeten – det kan också ge ett positivt intryck till dina kunder, eftersom många idag värderar hållbarhet högt.
Vi här @ Graphiken AB klimatkompenserar även för de papper vi trycker på genom vår pappersleverantör Antalis. Läs vidare om det här: Klimatkompensering!
Så här väljer du rätt papper för ditt tryck
När du väljer papper för dina trycksaker, här är några tips att tänka på, eller maila oss!
Syftet med trycksaken: Ska det vara något som ska hålla länge, som visitkort, eller är det något som används en gång, som en broschyr?
Känslan du vill förmedla: Om du vill att dina trycksaker ska kännas lyxiga och lite mer hållbara, välj ett tjockare papper.
Miljöhänsyn: Vi trycker bara på miljömärkta papper, be oss gärna plocka fram miljöinfo på det papper du väljer – det är bra för oss, planeten och ditt varumärke!
Skillnaden mellan obestruket och bestruket papper
Obestruket papper
Obestruket papper har en mer naturlig yta och är ofta matt och ojämn. Det innebär att det inte har fått någon extra yta eller beläggning som gör det glansigare. Det ger en mer dämpad färgåtergivning och en mjukare känsla. Obestruket papper används ofta för trycksaker där en mer organisk känsla eller en bättre skrivbarhet krävs, som t.ex. böcker, broschyrer och konsttryck.
Bestruket papper
Bestruket papper har en yta som behandlats med ett lager av beläggning, ofta bestående av kaolin eller andra mineraler. Detta gör pappersytan slätare och mer reflekterande, vilket resulterar i högre tryckkvalitet och mer livfulla färger. Bestruket papper används ofta i trycksaker som magasin, fotoböcker och reklamblad.
Avslutningsvis
Det kan vara svårt att veta exakt vilket papper som är rätt för just din trycksak. Ett tips är att prata med oss. Vi kan hjälpa dig att välja rätt papper beroende på både budget och syfte. Och kom ihåg – papper är mer än bara ett material. Det är ett sätt att ge liv åt dina idéer och få dina trycksaker att sticka ut! Kom förbi och få lite pappersprover!
Comments