Storlek eller format...
- @graphiken
- för 16 minuter sedan
- 4 min läsning
Därför är rätt format avgörande vid trycksaksbeställning
Att skapa trycksaker är en kreativ och rolig process, men den kräver också precision. Ett vanligt misstag vi ofta stöter på är att filer skickas in i fel format. Det kanske låter som en liten detalj, men i själva verket kan det leda till både förseningar, extra kostnader och i värsta fall, ett tryckt material som inte alls blev som du tänkt dig.
Vad menar vi med “rätt format”?
När vi pratar om format i tryckvärlden syftar vi inte bara på filtyp (som PDF eller EPS), utan på dokumentets faktiska mått, alltså storleken i millimeter eller centimeter. Det handlar om slutformatet, det vill säga det färdiga måttet efter beskärning. Till exempel: ett A5-flygblad ska ha ett dokumentformat på 148 x 210 mm, plus utfall om det behövs.
Många som designar sina egna trycksaker i till exempel Word, PowerPoint eller Canva. Där man utgår från en mall som *ser* rätt ut på skärmen, men inte har rätt mått i bakgrunden. Det kan skapa stora problem när filen väl går till tryck.
Varför är rätt storlek så viktigt?
Felaktigt beskurna trycksaker: Om du lämnar in ett dokument i fel format försöker vi ofta anpassa det manuellt. Det kan innebära att innehåll beskärs, förminskas eller förskjuts, vilket i sin tur påverkar layout och läsbarhet.
Risk för låg bildkvalitet: Om vi måste skala upp en design för att matcha det önskade formatet, finns risken att bilder och grafik tappar skärpa. Tryckta material avslöjar sådana brister mycket mer än skärmen gör.
Utfall och säkerhetsmarginaler missas: Utfall (bleed) är den extra marginal som behövs för att färg eller bilder ska gå ända ut till papperskanten. Saknas detta, finns det risk för vita kanter. På samma sätt är det viktigt att inte lägga text eller viktiga element för nära kanten.
Så undviker du problem, några tips
Ställ in rätt format från början: Om du jobbar i ett designprogram som InDesign, eller Illustrator, välj rätt mått redan vid dokumentinställningen. Kom ihåg att inkludera utfall (vanligtvis 5 mm) och skärmärken.
Dubbelkolla mallar i enklare program: Om du använder Canva eller Word, säkerställ att måtten stämmer. Canva till exempel har förinställda mallar, men du kan manuellt ändra dem om det behövs.
Be oss färdigställa: Vi hjälper gärna till att färdigställa och tryckanpassa dina filer, samt att se över så att det är rätt upplösning och mariginaler, vi debiterar per 15 min.
Fråga oss om du är osäker: Det är alltid bättre att dubbelkolla en gång för mycket än att få ett feltryck. Vi hjälper gärna och vi har lathundar vi delar med oss av.

Men med foldrar och format... varför är det extra viktigt att tänka rätt från början här?
Foldrar är ett fantastiskt sätt att presentera information, snyggt, strukturerat och lätt att dela ut. Men just för att de innehåller både design och funktion (vikningar!), är det extra viktigt att tänka på formatet när du gör din beställning och skapar tryckfilen. Här reder vi ut begreppen och vad du behöver tänka på för att slutresultatet ska bli precis som du tänkt dig. Folder eller broschyr, läs mer om skillnaden här.

Vad är skillnaden på planoformat och slutformat?
När du beställer en folder behöver du känna till två olika mått:
Slutformat är det färdiga måttet på foldern, alltså den storlek den har när den är vikt och klar att delas ut. Till exempel 99 x 210 mm för en klassisk trifold-folder.
Planoformat är måttet på foldern *innan* den viks. För samma trifold-folder (3-delad A4) är planoformatet 297 x 210 mm, alltså ett helt A4 liggande, som sedan viks i tre sektioner.
Det är slutformatet du ska ange i beställningen, så att vi på tryckeriet vet vilket färdigt mått du vill ha. Hur vi sedan planerar upp trycket på arket (planoformatet), anpassar vi när vi efter det bästa möjliga flöde i våra maskiner.
Filen måste matcha planoformatet
När du skapar din tryckfil behöver du däremot jobba i planoformatet, alltså hela ytan *innan* vikning. Här är några viktiga punkter:
Ställ in rätt dokumentstorlek från början. Till exempel 297 x 210 mm för en A4-trifold.
Lägg till utfall, oftast 5 mm runt om, för att färg och bilder ska gå ända ut i kanten vid beskärning.
Tänk på vikningen i layouten. Innehållet ska inte bara se bra ut i plano, det ska även hamna rätt när foldern viks. Till exempel behöver den panel som viks in vara något smalare för att inte buckla.
Papperstjocklek påverkar vikningen
En annan viktig aspekt är papprets tjocklek. Ju tjockare, desto större påverkan får det på vikningen. Det märks särskilt på trifold-foldrar där en panel viks in mellan två andra:
Om alla paneler är lika breda och pappret är kraftigt, kommer den invikta delen att "putta ut" kanten, vilket kan göra att foldern inte ligger helt slätt.
Därför justerar vi på tryckeriet ofta bredden på panelerna något (t.ex. gör den invikta delen 1–2 mm smalare) för att kompensera för pappersvolymen. Det här är viktigt att tänka på även när du gör layouten, så inte text eller grafiska element hamnar för nära vikkanterna. Eller hamnar ocentrerat och ser skevt ut på färdig produkt.
När du beställer foldrar – tänk så här:
✔️ Ange slutformatet i beställningen (exempelvis “99 x 210 mm trifold”)
✔️ Skapa tryckfilen i planoformatet, med rätt mått och utfall
✔️ Anpassa layouten efter vikningen, särskilt vid flera vik
✔️ Tänk på att tjockare papper påverkar viken, så lämna marginaler nära kanterna
"Om du gör originalet i rätt format från början blir allt mycket smidigare,
det går snabbare, ser bättre ut och du slipper extra kostnader.
Det handlar inte bara om millimetrar, utan om att ditt budskap verkligen ska lyfta i tryck. Gör du rätt från start sparar du både tid och pengar och
vi på tryckeriet kan leverera något du blir riktigt nöjd med." - Susanne
Comments